Luik, een historische en een eigentijdse stad

Luik is een moderne en een historische stad, een stad om van te proeven, om te bezoeken en aan te bevelen. Luik is vol contrasten.

Laten we eerst over de architectuur van Luik spreken.

Luik is de grootste toeristische stad van Wallonië. Het heeft een zeer mooie oude binnenstad, met onder andere, de Marktplaats, de « En neuvice »-straat (foto), het stadhuis, het paleis van de prins-bisschoppen, enzovoort…

Maar het is ook modern, met de recente winkelgalerijen « Mediacité », en vooral, met  zijn nieuwe station « Liège Guillemin », ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava Valls. Het station is vandaag een symbool van de stad worden.

Verder, kunnen we nog over plaatselijke specialiteiten speken als de lekkere Luikse wafels, de balletjes met “sauce liègeoise” (Luikse saus) of nog de “café liégeois” (Luikse koffie).

Ten slotte, kunnen we niet over Luik spreken, zonder de Luikse feesten te vermelden. De Luikkenaars houden van feesten, ze vieren feest gedurende een hele week vanaf 15 Augustus in de wijk van Outremeuse bijvoorbeeld, maar ook tijdens de feesten van Wallonië in september of nog tijdens de kerstperiode, op het kerstdorp, het grootste van België. Tijdens deze feesten, drinken de Luikenaars graag “Peket”, een typisch lokaal drankje.

Dus, klaar om Luik te bezoeken?

Source image : photo personnelle

Auteur: 
Charlotte, Luik, 22, FR, 2016