Het park Solvay

Gelegen in het streek van Terhulpen, strekt het park zich uit over 227 hectare. Het biedt de gelegenheid om veel landschappen en schuilplaatsen te ontdekken.

Oorspronkelijk was het park een onderdeel van het Zoniënwoud. In 1833 kocht Maximilien de Bethune een deel van het woud om er een park aan te leggen. Aan het eind van de 19de eeuw werd het domein gekocht door Ernest Solvay. In 1972 werd het aan de Belgische Staat geschonken en later door het Waalse gewest overgekocht. Sinds 1963 maakt het domein dus deel uit van het Waalse erfgoed. Dankzij de donatie is het terrein voor het publiek toegankelijk geworden. Nu bestaat het domein Solvay uit een park, een kasteel en twee boerderijen.

Hoewel het domein vooral beroemd is voor zijn kasteel, “Het kasteel van Terhulpen”, heeft het veel facetten. Zijn meest opvallend aspect is cultureel van aard. Eén van de boerderijen herbergt meer dan 500 kunstwerken van de bekende Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.  

Het park Solvay werd onlangs “Natura 2000”-natuurgebied. Waarom? Het is te danken aan zijn buitengewone planten en dieren zowel als aan de talloze wandelingen die het biedt. We kunnen er inderdaad 450 verschillende soorten planten, een aantal vijvers en veel dieren zoals reeën, vossen of hazen zien. Watervallen en fonteinen zijn er ook maar ze zijn verborgen, we moeten ze dus zoeken!
Veel geluk!

Source image : https://en.wikipedia.org/wiki/Solvay_Castle#/media/File:0_Ch%C3%A2teau_S...

By Jean-Pol GRANDMONT - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11820672

Jean-Pol GRANDMONT - Own work

La Hulpe (Belgium), southern and eastern sides of the Solvay castle (1842).

Auteur: 
Mélanie, Chastre, 22, FR, 2016