Péket ... Gezondheid!

Ik wou graag spreken over een alcohol die dikwijls gedronken wordt in Wallonië, maar nog niet bekend is in Vlaanderen. Inderdaad, ik zal over de « Péket » spreken.

De “Péket” is een drank gemaakt met gedistilleerde jeneverbes die wijdverspreid is in onze regio. Het is de alcohol van de Waalse geschiedenis. We kunnen het puur drinken of gearomatiseerd. In oud Waals vertalen we “Péket” zoals « pikant » in verband met zijn smaak, als we het drinken in zijn natuurlijke vorm. Andere mensen zeggen dat “Péket” ook uit “Péke” kan komen, die in enkele regios van Wallonië « Jeneverbes » betekend (Het hoofdelement in de bereiding van Péket).

Het meest is het op de Kerstmarkt of tijdens folkloristische gebeurtenissen zoals de « Fêtes de la Wallonie » in Namen. Er is ook een speciaal feest op 15 augustus in Luik waar de “Péket” op de voorgrond is. We kunnen het vinden in alle bistrots en cafés van de « Cité Ardente ». In Luik koken mensen ook gerechten met Péket, zoals kwartel en eend. Het gaat heel goed met gerookte vis of sterke kaas.

De “Péket” is geschikt als de alcohol van de arbeiders, immers, tijdens 50 jaar, was deze alcohol in het algemeen gebruikt door de mijnwerkers. Bovendien is het symbool van de “Péket” in Luik een man in een blauw arbeiderskostuum met een rode halsdoek, de traditionele kleding van de mijnwerkers. Normaalgezien is het in een aardfles verkocht, maar andere verpakkingen bestaan ook. De “Péket” bestaat niet alleen in een natuurlijke vorm, er bestaan verschillende smaken zoals Neuzeke, kers, aardbei, bes, chocolade, limonadesiroop, munt, sinaasappel, citroen, zwarte bes, bosviooltjes, appel, speculaas, van hels (piment), kokos… De Péket wordt soms « Blanc » of « Blanc-Coca » genoemd, wanneer we Coca-Cola toevoegen.

 

 

Source image : https://en.wikipedia.org/wiki/Peket#/media/File:Pecket.jpg

By Johan Burati - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3141530

Auteur: 
Llona, 18, FR, 2016