Vandaag wil ik jullie Wilfried Martens in het Nederlands presenteren die ongetwijfeld een van de grootste Belgische en Europese staatsmannen van de 20e eeuw is.

Wilfried Martens is op 19 april 1936 geboren in Sleidinge, een klein dorp in Oost-Vlaanderen. Hij komt uit een arm katholiek landbouwersgezin van 8 jongens die hem voor de rest van zijn carrière zal beïnvloeden. In 1955 vatte hij de studies rechten en wijsbegeerte aan op basis van een studiebeurs aan de KUL waar hij echt het flamingantisme heeft ontdekt door verschillende Vlaamse en katholieke studentenverenigingen. Dus is hij natuurlijk lid van de CVP (de huidige CD&V) geworden die de grootste Belgische politieke partij van die tijd was.

Maar de reden waarom ik hem wil voorstellen is zijn politieke leven. Hij heeft immers niet minder dan 9 regeringen tussen 1979 en 1991 geleid (met tussenpozen tussen april en december 1981). En wat mij verrast is dat hij tijdens deze 12 jaren geconfronteerd werd met een heleboel uitdagingen: institutionele problemen met de institutionele hervormingen  van 1980 en 1989, het relanceplan om de Belgische economie te herstellen, CCC (Strijdende Communistische Cellen)-aanvallen, het Heizeldrama maar ook de vrijwillige zwangerschapsonderbreking,…

Op 19 oktober 2013 is hij aan alvleesklierkanker op 77-jarige leeftijd gestorven. Wat ik vooral wil onderstrepen, is niet zijn politieke opinie maar vooral het fantastische lot van een boerenzoon die de belangrijkste Belgische politicus van de jaren 80 is geworden.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/PM_Wilfried_Martens.jpg

Attribution : European People’s Party, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Hippolyte, 19, Charleroi, FR, 2020

Âge : 19 ans