Ik woon in Braine-le-Comte of ’s-Gravenbrakel in het Nederlands. Ik vind dat het een leuke stad is. Er zijn enkele mooie monumenten te bekijken en enkele culturele evenementen te bezoeken.

Ten eerste is er in Ronquières, een deelgemeente van onze stad, het Hellend Vlak (“Plan Incliné”) en het Ronquières festival. Het Hellend Vlak is een scheepslift die nog steeds werkt. Hij ligt op het kanaal Charleroi-Brussel.

Sinds 2012 is er een klein festival dat 2 dagen duurt. Enkele beroemde zangers, zangeressen en groepen zoals James Blunt, Hooverphonic, Mika, Puggy,… maar ook minder bekende artiesten zoals Giedré, Hollysiz, Noa Moon,… zijn er al komen optreden. Dit jaar kennen we de eerste namen al. Brigitte, La Smala, Gonzo, dEUS hebben hun komst bevestigd en er zullen er nog veel meer komen. Ik hou van dit festival en ik ging er in 2013 naartoe. Ik heb naar Mika, Giegré, Olivia Ruiz en Saule geluisterd en gekeken.

Ten tweede hebben we in het centrum van de stad het oudste station van België dat nog in werking. Het werd in 1841 gebouwd én het werd in hetzelfde jaar nog in dienst gesteld. Het ligt in het midden van de lijn Bergen-Brussel. Ik ga elke dag met de trein naar Brussel.

Ten slotte zijn er veel overblijfselen van de middeleeuwen en de moderne tijd: de omwallingen, “Hotel d’Arenberg”, de kerk,… Bovendien werd deze kerk gebruikt voor de laatste scène van de film “Un plan parfait” met Dany Boon en Diane Kruger.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Braine-le-Comte-GareSNCB.jpg

Attribution : Volapuk / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

 

 

Auteur : Quentin, Braine-le-Comte, 23, FR, 2015