1024px-place_du_grand_sablon_tour_sablon_1

Goedendag, ik heet Alban en ik ben 19 jaar oud. Ik zit in de tweede Bachelor Geschiedenis aan de Université libre de Bruxelles. Maar het is niet over het studentenleven op de universitaire campus dat ik zal spreken, maar wel over de wijk van mijn schooljaren aan het Atheneum Robert Catteau.

Dit Atheneum bevindt zich in het zuidelijke deel van het centrum van Brussel, naast het Justitiepaleis op het Poelaertplein. Wat een majestueus gebouw, dat Justitiepaleis! Het is  een van de grootste ter wereld, denk ik, waarvan we helaas niet de pracht kunnen bewonderen wegens de steigers.

Dit is volgens mij een van de mooiste Brusselse buurten waarop de Belgische hoofdstad trots kan zijn. De Kleine (een heel kleine groenstrook) en de Grote Zavel zijn vlakbij. Daartussen staat de fiere, gotische Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk. Aan de Grote Zavel kunnen we, behalve op een zonnig terras te gaan zitten, enkele bekende winkels van chocolade aantreffen en van hun lekkernijen genieten. Ik denk bijvoorbeeld aan chocolade van Marcolini, Godiva en Wittamer. Om te winkelen is er op de Louizalaan ook de Galerie Louise.

Een ander sterk punt van deze wijk dat ik heel interessant vind, is dat we dicht bij alles zijn: tussen het Warandepark en de Hallepoort, omringd door veel musea (vooral bij het koningsplein), bibliotheken en historische gebouwen die we kunnen bezoeken. Denk maar aan kerken, bioscopen, galerijen en zelfs een bowling (de Crosly). Zo leren we het cultureel leven te begrijpen en blijkt dat het zuidelijk deel van het stadscentrum niet alleen een museumkwartier is maar ook een heel actieve pool waar men diverse dingen kan doen.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Place_du_Grand_Sablon_%26_Tour_Sablon_1.jpg

Attribution : Edison McCullen [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Auteur : Alban, Overijse, 19, FR, 2015

Âge : 19 ans