Ik zou graag over de kathedraal van Doornik praten. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de kathedraal van het bisdom Doornik. Ze valt op door haar vijf gelijke torens. Deze romaanse kathedraal werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd. 

Toen ik dat gebouw voor het eerst bezocht, was ik onder de indruk. De kathedraal is met haar 134 meter lang een van de grootste kerken van België. Architectural gezien is het één van de belangrijkste gebouwen van België, een baanbrekende romaanse voorloper met tal van elementen die in de gotiek hoogtij zouden gvierd worden. Deze kathedraal is het mooiste religieuze monument van het Westen. Het is een prachtige mix van romaanse en gotische kunst. De oorsprong gaat terug tot de introductie van het christendom in onze gebieden.  

Het huidige gebouw heeft een Romaanse middenbeuk en dwarsbeuk die in de 12e eeuw werd gebouwd. Het koor dateert uit de 13e eeuw. We kunnen ook het transept met vijf torens erop bewonderen. Dit geeft het hele gebouw een prachtige majesteit. De kathedraal is versierd met verschillende tijden. Helaas onderging dit gebouw vele werken in de tijd. Dus sommige delen van de kathedraal kan je niet bezoeken. Maar het is voor mij een van de mooiste gebouwen in Wallonië. Als u van dat soort juwelen van de geschiedenis houdt, raad ik u het te bezoeken.  

Source image : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tournai_JPG000a.jpg?uselang=fr#/media/File:Tournai_JPG000a.jpg

CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=408858

Auteur : Pauline, Doornik, FR, 2015