Ik woon in Doornik, een van de leukste plaatsen uit België. De stad is heel bekend voor haar geschiedenis en een mooie attractie is het belfort.

Het belfort van Doornik is een historisch monument dat op de Grote Markt van Doornik staat. Het is heel belangrijk voor de stad omdat het een lange geschiedenis heeft. Bovendien is het erfgoed van Wallonië en in 1999 werd het erkend als werelderfgoed door UNESCO. Het belfort is 70 meter hoog en er is een trap van 257 treden, verdeeld over vijf verdiepingen, te beklimmen om een mooi uitzicht van de stad te hebben.

Het is een belfort van het einde van de 12de eeuw en het wordt beschouwd als het oudste van België. Op het moment van de bouw behoorde Doornik tot Frankrijk en de Franse koning zocht een bondgenoot in zijn strijd met de graaf van Vlaanderen. Hij stond dus aan de burgers toe om een belfort te bouwen. Het was heel belangrijk voor de inwoners van Doornik omdat het voor hen vrijheid betekende. Gedurende de eeuwen heen waren er verschillende historische gebeurtenissen, zoals een grote brand in 1392 of verscheidene restauraties. Eentje ervan is bekend omdat de burgers wouden dat het belfort groter was dan de kathedraal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het belfort als wachttoren gebruikt door een Duitse soldaat. De zware bombardementen van de Tweede Wereldoorlog lieten de toren intact.

 

 

 

Source image : https://www.pinterest.com/pin/33143747234644444/?from_navigate=true

Auteur : Samy, Tournai, 22, FR, 2015