el_bagnard_basecles

Ken je het carnaval van Basècles ? Basècles is gelegen in mijn regio en ik ga er graag naartoe voor het carnaval.

In 1980 besloten vrienden om de folklore van het dorp terug op de straat te brengen. Naar aanleiding van een succesvolle ontmoeting in 1981 maakte ze het spel  » crocheux Basèclois  » en dat zal vanaf dan het uitgangspunt zijn van het carnaval van Basècles. Het was eerst lokaal, maar werd snel regionaal.

Op vrijdagavond openen de verenigingen de festiviteiten in de stad waar de burgemeester de sleutels van de stad aan de voorzitter van « crocheux » geeft.
Dan is er het  » bal van Soumonces  » waar iedereen naartoe komt om het begin van het carnaval te vieren.

Op zaterdag is het dorp vol mensen door de optocht en de gezinnen ! De dag begint om 10 uur wanneer de verenigingen hun leden thuis ophalen. Om 14:30 geven ze afspraak op de Grote markt  voor het vertrek van de stoet, die overal in het dorp te zien is. De tour eindigt om 16u30 op de Grote Markt. De kinderen komen eerst en  vervolgens is er de 1e rondo met de muzikanten. De muzikanten en de band scheiden dan. Ze gaan echter niet terug thuis, maar gaan naar het dorp en zorgen voor sfeer in de cafés. Om 22u30 wordt iedereen uitgenodigd op de Grote Markt voor de uiteindelijke rondo en het langverwachte vuurwerk.

 

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/El_bagnard_Basecles.jpg

Attribution : Daniel71953, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Jérémy, Frasnes-lez-Anvaing, 20, FR, 2015

Âge : 20 ans