Ik ga over Francois Daminens spreken. Voor mij vertegenwoordigt hij goed Wallonië want hij houdt van lachen en hij is een grappige acteur. Hij is zeer bekend in Frankrijk en in Zwitserland ook.

François Damiens (François l’Embrouille is zijn bijnaam) is in Ukkel geboren en is 41 jaar. Hij is een humoristische acteur. Toen hij student was, heeft hij economie en met specialisatie in internationale handel gestudeerd. Daarna  heeft hij een stage in Australië gedaan en hij is begonnen verborgen camera’s te doen. Hij werkt voor RTL TVI en heeft veel sketches gemaakt. In 2004 begint echt bekend in België te worden, dus moet hij in Frankrijk en Zwitserland vertrekken om zijn beroep te kunnen blijven doen. Daarna heeft hij in films gespeeld. Hij heeft in « Dikkenek » en ‘L’arnacoeur » gespeeld. hij heeft verschillende beloningen gekregen. Hij was twee keer voor «César du meilleur acteur dans un second rôle» genomineerd, hij heeft een Magritte gekregen  voor de « meilleur acteur » en hij was drie keer voor een Cesar genomineerd. Onlangs is een nieuwe DVD uitgekomen met verborgen camera in Corsica en het was een groot succes. Walen houden veel van Fançois Damiens want hij is iemand die eenvoudig is maar zeer grappig.

Als besluit kan ik zeggen dat François Damiens volgens mij een van de beste acteurs in België is, maar ik vind het jammer dat hij in Vlaanderen niet bekend is.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/François_Damiens_Césars_2011.jpg/220px-François_Damiens_Césars_2011.jpg

 

Auteur : Régis, FR, 2015