carnaval_de_binche_wikimedia

Elk jaar rond vastenavond neemt het carnaval van Binche plaats. Dit carnaval is het mooiste carnaval in België en een van de mooiste ter wereld.

Ik was gelukkig genoeg om verleden jaar naar Binche te kunnen gaan om het carnaval te kunnen beleven. Een typisch eigenschap van het carnaval van Binche is zonder twijfel de “Gilles de Binche”. Die “Gilles” zijn de mannen van Binche die met kleurrijke kostuums en masken verkleed zijn.

Voor een succesvol carnaval moet er heel wat voorbereid worden. De meeste inwoners van Binche bereiden de 3 dagen van het carnaval het hele jaar voor. De kostuums worden elk jaar weer opgeknapt. De “Gilles de Binche” en de muzikanten moeten zich dan ook voor de stoet voorbereiden, daarvoor nemen de “Soumonces” plaats: de 4 zondagen voor het carnaval repeteren ze in de straten van Binche en de hele stad feest mee.

Ik was verleden jaar in Binche tijdens vastenavond, de belangrijkste dag van het carnaval. De “Gilles” beginnen om 4 uur ‘s ochtends en zijn de hele dag onderweg. Ze dansen op de klank van de trommels en andere muziekinstrumenten en gooien sinaasappels naar de massa. Dit carnaval is echt fantastisch, ik ga er zonder twijfel dit jaar weer naartoe en ik raad iedereen aan het tenminste één keer te beleven.

 

Source image : By © Pierre André – Own workThis file was uploaded with Commonist., GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48575339

Auteur : Jean-Cyril, Moeskroen, 24, FR, 2015

Âge : 24 ans