Dit jaar heb ik aan de traditionele wielerklassiek ‘24h vélo’ deelgenomen. Ik heb niet gefietst, maar ik was een van de vele toeschouwers. Deze studentenhappening begint elk jaar op de vierde woensdag van oktober om 13 uur en eindigt op de volgende dag op hetzelfde uur.

Met de tijd is deze fietswedstrijd (met meer dan honderd fietsen) het belangrijkste studentenfeest van België geworden. Het doel van sportieve fietsers is het grootste aantal rondes binnen 24 uur af te leggen. Maar naast deze groep zijn er zowel mensen die voor de folklore komen fietsen als fietsers die voor een humanitaire organisatie rijden.

Wat folkloristische fietsen betreft, gaat het om samenstellingen van meerdere fietsen omgebouwd en versierd door een ploeg. Het spreekt voor zich dat de verschillende ploegen veel werk vóór het evenement hebben. Op de dag van de wedstrijd was het aantrekkelijk voor mij om naar al de versierde fietsen te kijken.

Er worden veel animaties voor klein en groot georganiseerd. Vanaf woensdagnamiddag zijn er concerten van alle stijlen, sportieve activiteiten en voorstellingen. Veel van die activiteiten eindigen in de namiddag, maar dat betekent niet dat het feest tot een eind is gekomen. Als studenten zijn wij inderdaad gewend om de hele nacht door feest te vieren!

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/24h_velo_%28LLN%29_%281808220531%29.jpg

Attribution : Cyril Plapied from Louvain-La-Neuve, Belgique, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Mélissa, Hastière, 22, FR, 2015

Âge : 22 ans