mijn_stage_bij_het_parket

Ik zit in mijn tweede masterjaar in de criminologie en ik loop momenteel stage bij een parketcriminoloog bij het Parket van Bergen.

Op het Parket van Bergen behandelt de criminoloog alleen de dossiers in verband met spijbelen en eerste overtreders. Ik observeer aandachtig de taken die de criminoloog verricht. Ik observeer ook de protectionele zittingen en hoorzittingen met de partijen op het kantoor van de jeugdrechter.

Ik heb ook de gelegenheid gehad een opleiding van de politie over de nieuwe Familierechtbank (Familie,- en Jeugdrechtbank) bij te wonen. Bovendien ben ik een dag naar het justitiepaleis van Doornik gegaan.

Mijn activiteiten bestaan uit het lezen van dossiers en het geven van mijn mening over de vervolgingen of, als het dossier niet compleet is, vraag ik aanvullende taken aan de politie. Daarnaast bezorg ik dagvaardingen voor een oriënterend gesprek en ik observeer het gesprek tussen de criminoloog, de minderjarige en zijn ouders. Ik heb al ook bemiddelingsvoorstellen naar de verschillende partijen van een conflict opgestuurd. Concluderend bieden de criminologen met hun aanpak een meerwaarde aan het Parket dankzij hun interdisciplinaire opleiding. Ik hoop dat ik op een dag deze functie die me bevalt, zal kunnen uitoefenen.

Source image : photo personnelle

Auteur : Sara, Fontaine-l'Evêque, 23, FR, 2014

Âge : 23 ans