Ik ben in Nijvel geboren en ik vind dat het een mooie stad is. Ik ga dikwijls naar Nijvel om te winkelen. Het is niet ver van mijn dorp en het is gemakkelijk om naartoe te gaan.

Nijvel is in Waals-Brabant. Het is drieëndertig kilometer van Brussel. Om naar Nijvel te gaan, kunnen we de bus of de trein nemen. Er zijn 27000 inwoners in de stad. Het is een stad met veel scholen. Er zijn zeven scholen : vier middelbare scholen, drie basisscholen en een hoge school. Nijvel is een heel mooie stad. Er is een speciaal programma, « Nivelles ville propre », om de stad proper te houden.

Het belangrijkste monument in Nijvel is de collegiale kerk van Sint-Gertrude. Het is de oudste romaanse collegiale kerk in Europa. Er is ook het park van de « Doadaine ». Het is een plaats met een park en een mooi bloemenperk met veel verschillend toepassingen. Maar zijn er ook veel sportfaciliteiten : een tennisbaan, zwembad, atletiekbaan, voetbalveld, rugbyveld,… . Er is ook een grote vijver, waar mensen kunnen gaan vissen.

De specialiteit van Nijvel is de « tarte al’djote ». Het is een taart gemaakt met de kaas « Betcheye ». Er is soms een vel op de kaas. Het geeft een groene kleur aan de taart. Er is een bakkerij waar men de « tarte al’djote » en het beste brood uit de streek kan kopen (het is mijn mening). Er zijn natuurlijk ook cafés, een irish pub en veel restaurants. Elke zaterdag is er een markt in de stad, er zijn verschillende handelaars. Ze verkopen veel ambachtsproducten uit de streek.

Source images :

1) https://structurae.info/ouvrages/abbaye-sainte-gertrude [ID: 47315] Vue générale de la collégiale Sainte Gertrude à Nivelles (© Roland Nizet, 3 septembre 2005 , License Structurae (usage personnel/éducatif))

2) http://entrezdansmacuisine.com/tarte-al-djote-belgique.html

 

 

Auteur : Mathieu, Manage, 22, FR, 2015

Âge : 22 ans