geants_de_ath-free

Sinds ik geboren was, ging ik elk jaar naar de Ducasse van Aat. Het is een grote gebeurtenis en de hele familie komt samen om de stoet van reuzen te zien.

Tijdens de Ducasse van Aat is er een stoet van reuzen. Deze reuzen behoren tot het UNESCO werelderfgoed en ze staan een heel jaar in een hangar, behalve het weekend van de vierde dinsdag van augustus. Op deze zaterdag, na het huwelijk van Goliath en zijn verloofde, is er een strijd tussen een jongen, David, en de reus Goliath. Als David wint, zal de stad Aat een gelukkig jaar hebben.

Op de zondag is er een stoet van alle reuzen voor het huwelijk van meneer en mevrouw Goliath. Ze worden gevolgd door veel mensen, zoals de brandweer en de majoretten, die defileren, en van praalwagens, maar de vedetten zijn de zeven reuzen. Deze reuzen worden door dragers gedragen, die dansen. Er zijn enkele dragers per reus, maar ze dragen de reus alleen; dus het vereist sterke mannen. Een reus weegt tussen 115 en 130 kilo voor een hoogte tussen 3,30 meter en 4,30 meter. Het Ros Beiaard “cheval Bayard” is de enige reus die door zestien mensen gedragen wordt. Hij weegt 630 kilo en is 6,30 meter hoog.

De Ducasse van Aat duurt tot 8 september. Er zijn veel verschillende activiteiten, zoals “le brulage de maronne”, het mosselsouper, een braderie, een kermis, enzovoort. Tijdens de Ducasse eten mensen van Aat een speciale taart, de “tarte à masteilles” of “Gouyasse”. Ze drinken “Gouyasse” bier, dat niet ver van Aat gebrouwen wordt.

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Goliath_et_Mme_2006.jpg

Attribution : Daniel Leclercq [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Auteur : Aurore, Charleroi, 23, FR, 2015