320px-0_mons_-_singe_du_grand_garde_1

Ik denk dat er niets is dat Bergen beter kan vertegenwoordigen dan haar aap. Eigenlijk is het een wereldwijd bekend embleem van de stad.

Niemand weet precies waar de aap vandaan komt, maar het is mogelijk dat hij in de middeleeuwen was gemaakt. Toch is hij een symbool van Bergen. De aap is namelijk vrij en hij is een echte grappenmaker, zoals de inwoners van Bergen.  Dit groene aapje van keramiek is 13,5 centimeter hoog. Bovendien is de aap een geluksbrenger die volgens de inwoners wensen waarmaakt. Als je je kans wil wagen, moet je alleen zijn hoofd met jouw linkerhand strelen.

In de loop der tijden is het aapje van Bergen één van de belangrijkste kenmerken van de stad geworden. In meerdere souvenirwinkels en andere winkels kom je groene replica’s van het aapje tegen. Alle mensen die de stad bezoeken, moeten naar het standbeeld gaan. Het is al gedaan door koning Filip en zijn vrouw, en zelfs de keizer van Japan. Zijn kopje glimt, doordat het door tienduizenden mensen is geaaid. Een andere legende over de aap is dat hij de wees is van een vrouw die wil trouwen. Bijgevolg zouden koppels binnen het jaar een baby krijgen als ze zijn hoofd strelen.

 

 

 

 

 

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/0_Mons_-_Singe_du_Grand_Garde_%281%29.JPG

Crédit à l’auteur : Jean-Pol GRANDMONT [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Tags:

Auteur : Mikhaël, Bergen, 22, FR, 2015

Âge : 22 ans