Ik hou van de collegiale St-Waudru in Bergen!

De collegiale St-Waudru is een belangrijke kathedraal in Bergen. Ze is toegewijd aan Sint Waudru. Sint Waudru ligt in Bergen omdat ze alleen wil zijn en Bergen is een heuvel. Er zijn prachtige gebrandschilderde ramen in de kathedraal. Daarom bezoeken veel mensen de kerk. De collegiale Sint Waudru wordt als het mooiste kunstwerk van de goudsmeden beschouwd. Het heiligdom van Sint-Waudru staat in de kathedraal. Op de dag van de Heilige Drievuldigheid is er de processie van de “Car d’or”. Die dag gaat de processie in Bergen rond. We gaan dan naar het heiligdom van Sint-Waudru. De collegiale werd in 1450 gebouwd en de bouw heeft 241 jaar geduurd. De stijl van de kathedraal is gotisch.

Tijdens Sint-Nic, een studentenfeest, zingen we liedjes. We zingen met de rug naar de collegiale, omdat we niet in god geloven. Het is als de Sint-Verhaegen van de VUB en de ULB. Tijdens Sint-Nic moeten de studenten niet naar de les.

Met “Mons 2015” is er een spel in de Collegiale St-Waudru. Het is een leuk spel dat “Hypergothique” heet. Het is een videospel om de geschiedenis over en de architectuur van de collegiale St-Waudru te leren kennen. Je wandelt met een tablet rond in de Collegiale en krijgt er info dankzij de digitale technologie en een GPS-systeem. Je leert veel details kennen over de architectuur en de goudsmeden en over hoe de kerk was gebouwd.

Source image : photo personnelle

Auteur : Marine, Bergen, 22, FR, 2015

Âge : 22 ans