Het domein van Virelles beschouwen we als een topexcursie voor elke natuurliefhebber. Het ligt in de buurt van Chimay in de provincie Henegouwen.

Virelles bestaat uit een watervlak van 80 hectare. Het domein kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan biotopen, watervlakken, rietland, veengras e.a.. Tussen de jaren veertig en tachtig van de vorige eeuw heeft het massatoerisme veel schade veroorzaakt aan dit unieke natuurgebied maar dankzij de inzet van drie natuurbeschermingverenigingen zoals het WWF en de financiële steun van de Fortis Bank werd het meer door de verenigingen aangekocht en zo werd er een project van milieubescherming en –sensibilisering opgezet.

Sinds 1985 wordt het natuurreservaat beschermd. In 2004 is er nog een interactief natuurcentrum bijgekomen: Aquascope.

Aquascope is eigenlijk een mix van milieubescherming, toerisme en onderzoek.

Er wordt bvb. aan ornithologie gedaan.

We vinden dat er veelzijdige activiteiten aan het meer zijn. De dieren leven er niet in gevangenschap en de Aquascope biedt een interactieve ontdekkingsruimte om al spelend te leren. Bovendien kunnen we ons in de buitengewone waterwereld onderdompelen. Op het buitenparcours is er een observatorium en een uitkijkpunt met verrekijker om naar vogels te kijken. Daarnaast worden er fototentoonstellingen georganiseerd en tenslotte kan je er veel wandelingen maken overdag en zelfs bij dageraad een kano nemen om de wilde natuur te ervaren.

Source images :

1)https://pixabay.com/fr/roseaux-marais-aquascope-de-virelles-2503698/

2) http://p7.storage.canalblog.com/70/26/284636/18626515.jpg

Auteur : Marie & Anaïs, FR, 2015