360px-pecket

Ik wil graag spreken over een alcoholhoudende drank die dikwijls gedronken wordt in Wallonië, maar nog niet bekend is in Vlaanderen. Ik zal namelijk over de « Péket » spreken.

De “Péket” is een drank gemaakt met gedistilleerde jeneverbes, een specerij die wijdverspreid is in onze regio. Deze jenever symbolsieert de Waalse geschiedenis. We kunnen hem puur drinken of gearomatiseerd. In oud Waals vertalen we “Péket” als « pikant », verwijzend naar de smaak van de drank in zijn natuurlijke vorm. Andere mensen zeggen dat “Péket” ook uit “Péke” kan komen, wat in enkele regio’s van Wallonië « jeneverbes » betekent, zijnde het hoofdingrediënt van Péket).

Het drankje wordt meestal gedronken op de Kerstmarkt of tijdens folkloristische gebeurtenissen zoals de « Fêtes de la Wallonie » in Namen. Er is ook een speciaal feest op 15 augustus in Luik waar de “Péket” op de voorgrond staat. We kunnen het vinden in alle bistrots en cafés van de « Cité Ardente ». In Luik koken mensen ook gerechten met Péket, zoals kwartel en eend. Het past ook heel goed bij gerookte vis of sterke kaas.

De “Péket” staat bekend als de alcohol van de arbeiders. Gedurende 50 jaar werd deze alcohol immers  gedronken door de mijnwerkers. Het symbool van de “Péket” in Luik is dan ook een man in een blauw arbeiderskostuum met een rode halsdoek, zijnde de traditionele kleding van de mijnwerkers. Normaalgezien wordt het in een stenen fles verkocht, maar andere verpakkingen bestaan ook. De “Péket” bestaat niet alleen in een natuurlijke vorm, er bestaan verschillende smaken zoals neuzekes (cuberdons) , kers, aardbei, bes, chocolade, limonadesiroop, munt, sinaasappel, citroen, zwarte bes, bosviooltjes, appel, speculaas, van hels (piment), kokos… De Péket wordt soms « Blanc » of « Blanc-Coca » genoemd, wanneer we Coca-Cola toevoegen.

 

 

Source image : https://en.wikipedia.org/wiki/Peket#/media/File:Pecket.jpg

By Johan Burati – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3141530

Auteur : Llona, 18, FR, 2016

Âge : 18 ans