Ik zal het gebruik van dialect in Vlaamse televisiereeksen toelichten door enkele concrete voorbeelden en hun succes te beschrijven.

In Vlaanderen bestaan er veel vooroordelen over de verschillende provincies. Mensen afkomstig uit West-Vlaanderen worden gezien als boeren, Antwerpenaren worden beschreven als dikke nekken en Limburgers als domme mensen. Elke provincie wordt gelinkt aan specifieke vooroordelen die meestal helemaal niet overeenkomen met de realiteit. Deze vooroordelen zijn heel aanwezig in onze maatschappij en komen dus ook veel aan bod in de meest populaire Vlaamse televisiereeksen van het moment.

Een van de meest bekende programma’s is Foute Vrienden. In dit programma moeten de vier vrienden opdrachten uitvoeren terwijl de drie anderen extra opdrachten geven via een oortje.

Diegene die een opdracht niet heeft kunnen uitvoeren, moet gestraft worden door een bijkomstige opdracht van de drie andere kandidaten uit te voeren. In een bepaalde aflevering van het programma wordt Thomas Smith gestraft en hij moet in Antwerpen rondlopen met een bord waarop geschreven staat ‘Antwerpen is parking’. Deze zin alludeert op de uitspraak ‘Antwerpen is stad en de rest is parking’. Bijgevolg kan het gekoppeld worden aan het stereotiep idee dat Antwerpenaars een dikke nek hebben die vinden dat hun stad de beste is in Vlaanderen.  Deze straf steekt duidelijk de draak met de vooroordelen die gepaard gaan met een bepaalde provincie.

Ook het programma Komen Eten probeert deze stereotiepe beelden te versterken door kandidaten te selecteren die voldoen aan de kenmerken van een typische Limburger, West-Vlaming of Antwerpenaar.  Bovendien gebruikt men een presentator die tijdens het programma grapjes maakt over de typische kenmerken van elke provincie. Niet alleen de presentator zorgt ervoor dat deze vooroordelen nogmaals worden bevestigd, maar ook de verschillende individuen die meedoen aan het programma bewijzen keer op keer dat men in Vlaanderen op een heel traditionele manier naar mensen van andere provincies kijkt zonder dat deze kenmerken ook overeenkomen met de realiteit.


File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Blason_Comt%C3%A9_Flandres_avec_ornements

Attribution : Bluebear2, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Auteur : Silke, De Haan, 22, NL

Âge : 22 ans