het_carnaval_vant_binche_la_belle_et_les_gilles

Al van kleins af aan doe ik mee aan het Binche carnaval. Omdat ik uit deze stad afkomstig ben, wilde ik je over mijn folklore vertellen.

In de provincie Henegouwen heeft elke stad en elk dorp zijn eigen carnaval, dat op een andere datum plaatsvindt, maar als we er maar één moesten noemen, dan zou dat ongetwjifeld het carnaval van Binche zijn.

Dit carnaval duurt 3 dagen, van vastenavond tot dinsdag. Maar voor de inwoners van Binche (« Binchois » genoemd) begint het carnaval al een paar weken voor Vette Dinsdag met de repetities van de muzikale processes, « les soumonces » genaamd.

Op Vette zondag paraderen verschillende gezelschappen door de stad vergezeld van vermonde trommels. We hebben de boeren, de pierrots, de harlekijns en de toekomstige Gilles in vermomming. Vastenmaandag is een intieme dag waarop de Binchois onderling carnaval vieren, en eindigen met een vuurwerk. Vastenavond is de dag waarop de Gilles hun traditionele kostuums aantrekken. De eerste Gilles begint deze dag rond 5 uur met een trommelaar, om de “fetch” te maken dat wil zeggen om naar elke Gilles te gaan. Om 7 uur lunchen de Gilles met oesters en champagne. Het is ook op dinsdag dat de Gilles door de stad paraderen, hun grote struisvogelhoeden op en sinaasappels uitdelen aan de mensen die naar de parade kijken.

Auteur : Ludivine, Estinnes, 22, FR, 2021

Âge : 22 ans