kots_a_projet

In deze korte tekst wil ik het hebben over de “kots-à-projet” van Louvain-La-Neuve omdat ik er zelf in één zit, en omdat deze ervaring me heel veel heeft geleerd. Ik raad alle studenten aan om dat te doen.

Ik zit nu al 2 jaar in een kot-à-projet. Een kot-à-projet is een studentenvereniging (meestal tussen 8 en 12 personen) die samenkomen in een gemeenschappelijk huis (het woord “kot” wordt in België gebruikt om naar studentenkamer te wijzen), georganiseerd rond een groot project, waaraan de studenten het hele jaar door « werken ». Er heerst altijd een leuke sfeer in de kots-à-projet.

In Louvain-la-Neuve vind je ongeveer 80 kots-à-projet, rond verschillende thema’s, nl. cultuur, humanitaire hulp, sociale sector, sport, of milieubescherming. Meestal bestaat een project uit het organiseren van activiteiten voor andere studenten en bewoners.

Mijn kot-à-projet heet de “Inclukap” en ik zit in dit project met 7 andere studenten. Het is een kot met een sociaal project, dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het thema van ons project is de integratie van handicaps. Daartoe is ons project gebaseerd op twee assen: de inclusie van personen met een lichte tot matige mentale handicap, en sinds dit jaar, de bewustmaking van de inclusie van motorische handicaps. Concreet organiseren wij elke donderdag activiteiten zoals bowling met diverse teams, maar ook conferenties over interessante onderwerpen in verband met de handicap. Eén keer per jaar organiseren we ook de “Paralympics”, een zeer leuke sportdag waarop gemengde teams het tegen elkaar opnemen in sportevenementen. Ik denk dat deze activiteiten geweldig zijn om taboes over handicaps op een speelse en ludieke manier te doorbreken.

 

Foto : ©Justine sur https://histoiresdevoyager.wordpress.com/2016/02/20/30-raisons-de-ne-jamais-aller-a-louvain-la-neuve/comment-page-1/

Auteur : Elise, 22, Brussel, FR