Ik wil u graag kennis laten maken met lackmans, een Luikse specialiteit die ik bijzonder waardeer.

Een lackmans, hoewel ontstaan op de Antwerpse kermis, is een culinaire specialiteit van de Luikse regio. Het is een dunne, soepele wafel van tarwe, dwars doormidden gesneden, gevuld en overgoten met sinaasappelbloesemsiroop.

De uitvinder van de lackmans in 1903 was Désiré Smidts, beter bekend als Désiré de Lille, die werkte bij de Établissements Lacquemant, een frituur in Lille, voordat hij zijn eigen bedrijf opzette in Luik. Zijn nazaten zetten deze culinaire traditie, die zijn oorsprong vindt in de folklore van de kermissen, voort in Luik en Antwerpen. De naam van zijn delicatesse is een eerbetoon aan Berthe Lacquemant, zijn vroegere medewerkster die het voor het eerst in de stad Mosan presenteerde. De oorsprong van het recept is geïnspireerd op de gevulde wafel uit Lille, maar met een stroperige samenstelling, bedacht door Désiré Smidts, en niet met bruine suiker. Het exacte recept voor de wafel, en vooral de bijbehorende stroop, blijft vertrouwelijk van vader op zoon.

Een lackmans kan afzonderlijk worden verkocht. Het wordt dan geserveerd in een klein papieren hoorntje waarvan de bodem is gevouwen om de siroop op te vangen. Maar vaker worden lakken verkocht in dozen van zes stuks. Ze kunnen dan thuis worden genuttigd, eventueel na een korte beurt in de magnetron.

Source de l’image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Laquemant.jpg

Attribution : Ibu, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

Auteur : Camille, 20 jaren, Namen, FR, 2022.