Ik ga jullie kennis laten maken met een Belgische specialiteit, mosselen en frietjes. Dit gerecht is bekend over de hele wereld.

Allereerst, wat zijn mosselen en frietjes? Het is een typisch Belgisch gerecht. Er zijn meerdere varianten maar ik zal u de belangrijkste voorstellen. Het meest bekende recept is dat van de gemarineerde mosselen: de mosselen worden gekookt in wijn met sjalotjes, peterselie en boter. Dan zijn er ook recepten waarbij de mosselen gekookt worden in bier, met andere sauzen of zonder saus. Ik heb zelfs een keer een recept geproefd voor mosselen en patat met chorizo. Er zijn dus heel veel variaties voor dit gerecht!

Laten we het nu hebben over de oorsprong van dit gerecht. Volgens de legende verscheen de friet voor het eerst in de 17e eeuw in Namen. Tijdens een extreem koude winter was de Maas inderdaad bevroren en konden de inwoners van de stad geen gebakken vis meer eten zoals vroeger. Toen besloten ze om visvormige aardappelen te snijden en ze vervolgens te bakken. Frieten waren geboren.

De jongen werd vervolgens gecombineerd met mosselen. Tegenwoordig wordt het gerecht erkend als het nationale gerecht van België.

Source de l’image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Moules_Frites_%287269836710%29.jpg

Attribution : Jen Arrr, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Jeanne, 20, Ottignies, FR, 2022