Elk jaar houdt Bergen zijn ducasse, ook wel doudou genoemd. In deze tekst ga ik de verschillende elementen van dit feest in Mons uitleggen.

De Doudou is een traditioneel feest in mijn woonplaats Bergen. Het draait om de processie van de Car d’Or, Tijdens de processie wordt een reliek van de heilige Waudru rondgedragen. Het vindt plaats op de zondag na Drievuldigheidsdag. Het hart van het festival is een geënsceneerd gevecht tussen de ridder Sint-Georges en de draak. Er zijn ook andere acteurs in het gevecht, zoals de mannen van bladeren, de witte mannen, de chinchins en de duivels. Dat vindt plaats op de zondag van de week. Alle inwoners van Bergen verzamelen zich op de Place de Mons om naar het gevecht te komen kijken.

In totaal verwelkomt de Doudou meer dan 250.000 mensen uit heel België. De dappersten onder hen staan rond de arena om te proberen de haren van de drakenstaart te plukken. Een drakenhaar om de pols gebonden brengt geluk voor het hele jaar. De doudou maakt al deel uit van mijn leven sinds ik klein was, en als kind ging ik er graag met mijn ouders naartoe. Ik was onder de indruk van de heilige ridder en was bang voor de draak. Nu ga ik elk jaar terug om bier te drinken met al mijn vrienden. Ik zie vaak vrienden uit mijn jeugd bij deze ducasse, dus je zou kunnen zeggen dat deze traditie een beetje bij me hoort.

Foto : https://www.flickr.com/photos/carlosoliveirareis/43823447772 (Carlos Reis)

Auteur : Nils, Kortrijk, NL, 2024