Elk jaar, word ik tijdens het Doudou-weekend in Bergen naar een andere tijd vervoerd. Symbolische folklore van de provincie Henegouwen, deze traditie wordt al eeuwenlang voortgezet rond de patroonheilige van de stad: Sainte-Waudru.

Dit karakteristieke evenement, gekenmerkt door de plechtige processie van de relikwieën van de heilige, brengt duizenden bezoekers samen in een levendige en emotionele sfeer. Alleen al door de vurigheid te zien opkomen tijdens de jachtafdaling en die van de “Rue des Clercs”, bezorgt dat me per direct kippenvel.

Het hoogtepunt van deze viering is de epische strijd tussen Saint-Georges en de draak, een symbolische strijd tussen goed en kwaad die de menigte te betoveren. Dit alles fascineert me. Elk gebaar, elke beweging, zit vol betekenissen. Deze waarden hebben door de eeuwen zowel mijn identiteit gevormd als die van de inwoners van Mons.

Kortom, gaat de Doudou over meer dan een folklore. Deze traditie brengt mij een cultureel erfgoed over dat van generatie op generatie overgaat en de banden versterkt die de mensen van Mons voor ons gemeenschappelijk erfgoed verenigen. Ik kan je alleen uitnodigen om dit moment te delen en « el biète » op de “Place de Mons” te ontmoeten.

Afbeeldingsbron: deze foto komt van mijn album foto’s.

Auteur : Léonie, 21, Ecaussines, FR, 2024

Âge : 21 ans