Ik heb het carnaval van Binche gekozen. Ten eerste is het Carnaval van Binche één van de oudste carnavals in België. Het Carnaval van Binche vindt elk jaar plaats en duurt drie dagen (Vette Zondag, Vette Maandag en Vette Dinsdag). De Festiviteiten vinden in twee delen plaats. Er is het carnaval en de zogenaamde “Soumonces ” voor het carnaval.

Het Carnaval van Binche is een buitengewoon levend erfgoed, en een populaire, menselijke en sociale gebeurtenis.

De Vette Zondag is de meest kleurrijke dag van het Carnaval. Vanaf 7 uur vertrekken de deelnemers en ze wandelen van deur tot deur, met de klank van de tamboers en ze trekken de stad met kleine groepen rond. De bezoekers kunnen dan de schoonheid en de originaliteit van de typische zondaagse vermommingen van Binche bewonderen. Na de optocht blijven de gezelschappen tot het einde van de avond met muziek door de straten wandelen.

Op Vette Maandag, de rustigste dag van de festiviteiten, verenigen de inwoners van Binche zich voornamelijk met elkaar. Dit is vooral de dag van de jeugd en de kinderen.

Ongeveer duizend Gilles gaan op Vette Dinsdag in Binche uit. Ze mogen op geen andere dag het kostuum dragen, en ze mogen evenmin uit de stad wandelen. Op Vette Dinsdagmorgen draagt de Gille zijn beroemde masker.

De festiviteiten beginnen op zondag, zes weken voor de Vette dagen. Eerst en vooral zijn er de repetities van de muzikanten, daarna de Soumonces, een avondfeest met slagwerk en dan de Soumonces met muziek. Die vinden om de twee zondagen plaats, zodat alle gezelschappen niet op dezelfde dag repeteren.

En tot slot is het carnaval van Binche ook de tijd om samen te komen en om te feesten! Er zijn altijd heel veel mensen!

Source image : photos personnelles

Auteur : Emma, Mons, 18, FR, 2015

Âge : 18 ans