namur_citadelle_img_1425

Hallo, ik zal over de citadel van Namen spreken, omdat het een mooie plaats is. Ik wil over de geschiedenis ervan vertellen en over verschillende gebeurtenissen die zich in de citadel hebben afgespeeld.

De Citadel van Namen ligt op een 100 meter hoge heuvel boven de Waalse stad Namen. Het ligt op een strategische plaats, namelijk op de plek waar de rivier de Samber uitmondt in de Maas. Het is één van de grootste burchten van Europa.

Waarschijnlijk werd deze heuvel 8.000 jaar geleden al bewoond. Ook de Romeinen gebruikten deze plaats al als fort. De eerste stenen wallen dateren ergens uit de vroege middeleeuwen. Vanaf de 10e eeuw wordt het complex de hoofdzetel van de Graven van Namen. Tot aan 1429 zullen in totaal 23 graven elkaar opvolgen. In dat jaar neemt Filips de Goede het gebied in en wordt Namen bij het Hertogdom Bourgondië gevoegd.Tot aan de onafhankelijkheid van België is het fort vaak belegerd en valt het in Spaanse, Oostenrijkse, Franse en Nederlandse handen. Tussen 1816 en 1825 werd het gehele complex door de Nederlanders herbouwd. Na de Belgische Revolutie komt het fort definitief in Belgische handen. In 1893 werd een deel van het complex door Koning Leopold II aan de stad afgedragen. Op dit gedeelte wordt het park, de Esplanade, aangelegd. In 1975 wordt het hele fort aan de stad overgedragen en wordt het terrein gedemilitariseerd. In 1977 verlaten de laatste commando’s het fort.

Page URL : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Namur_Citadelle_IMG_1425.JPG

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Namur_Citadelle_IMG_…

Attribution : Calonne Marcel [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Auteur : Valentin,La Louvière, 18, 2015