cite_moderne_03

Ik woon in Sint-Agatha-Berchem, een gemeente in het noorden van Brussel. In deze gemeente kunnen we prehistorische gereedschappen ontdekken, zij dateren uit het Mesolithicum. Er werden geen sporen ontdekt uit de Romeinse tijd. De eerste schriftelijke sporen van Sint-Agatha-Berchem verschijnen in de Middeleeuwen .

 

De Cité Moderne valt onder de architectonische schatten van de gemeente.  De sociale wijk werd gebouwd  tussen 1922 en 1925 door de architect Victor Bourgeois. Het is één van de eerste voorbeelden van grootschalige kubistische architectuur in Europa. De architect liet zich inspireren door de ideeën van Bauhaus in Dessau. Op de foto kan je de geomtrie zien die typisch is voor Bauhaus: de huizen zijn als zaagtanden doordat de gevels in een hoek van 45° langs de weg staan.

Victor Bourgeois gebruikte gewapend beton om de huizen te bouwen. Dat was een nieuw bouwmateriaal in 1920. Met dit gebouw verdiende Victor Bourgeois de hoofdprijs van de Internationale Tentoonstelling van Decoratieve Kunsten van Parijs in 1925. In 2000 is de Cité Moderne geklasseerd. Nu bevinden de huizen zich in slechte staat. De gebouwen zijn aan renovatie toe,  maar jammer genoeg is de begroting van de gemeente te klein.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Cit%C3%A9_Moderne_03.JPG

Attribution : Ben2, CC BY-SA 1.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Jenny, Berchem-Sainte-Agathe, 38, FR, 2015