Ik zal het Centrumkanaal voorstellen. Het is een leuke plaats in de “Centrum regio” en het is beroemd voor de scheepsliften. Het Centrumkanaal verbindt het kanaal Charleroi-Brussel en het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Het is een belangrijk kanaal voor het industriële vervoer in Wallonië.

Het Centrumkanaal is 20.8 kilometer lang en bestaat uit twee delen: het oude deel en het nieuwe deel. Het oude deel heeft vier scheepsliften tussen La Louvière en Thieu. Deze hydraulische liften zijn tussen 1882 en 1917 gebouwd. Vandaag wordt het alleen voor toerisme gebruikt.
Het nieuwe deel is 12 kilometer lang, dicht bij het oude deel, en er kunnen grotere boten op dit kanaal varen. Er is een nieuwe bootlift, ingehuldigd in 2002, om het hoogteverschil van 73.5 meter te overbruggen. Deze lift is tegenwoordig de grootste bootlift in de wereld. Er zijn veel boten die elke dag op het nieuwe kanaal varen.

Sinds 1998 is het Centrumkanaal door UNESCO als werelderfgoed geklasseerd.
Aan weerszijden van het kanaal is er een jaagpad en het is echt leuk om er te lopen of te fietsen, en om de boten te zien. Er is ook een klein toeristisch treintje en het is mogelijk om een tocht met een woonboot te doen en om de oude of de nieuwe liften te gebruiken.

Langs het oude kanaal ligt ook de “Cantine des Italiens”. Het werd in 1946 gebouwd om de Italiaanse arbeiders die in de fabrieken van Boël werkten, te laten overnachten. Vandaag is het een leuke plaats om van een drankje te genieten en naar Italiaanse muziek te luisteren.

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Str%C3%A9py-Thieu_boat_lift-3607.jpg

Crédit à l’auteur : © Raimond Spekking

Auteur : Charline, Houdeng-Goegnies, 22, FR, 2015.

Âge : 22 ans