fetes_de_wllonie_namur

Ik zal over de Waalse feesten in Namen praten omdat ik vind dat het een belangrijk evenement in Wallonië is. Ik woon dicht bij Namen, dus ken ik deze feesten goed. Ik heb ze nooit gemist.

Elk jaar zijn er de Waalse feesten in Namen. (Er zijn ook Waalse feesten in andere steden in Wallonië maar ik zal hier alleen over Namen praten.) Namen is de hoofdstad van Wallonië, daarom zijn de Waalse feesten daar heel groot en hebben ze een enorm succes. Deze feesten beginnen op donderdag in het derde weekend van september en eindigen de volgende maandag. Tijdens deze vijf dagen kan je een heleboel concerten zien. Er zijn ook veel andere activiteiten met traditie en folklore: herdenkingen, fanfares, de 40 Molons, … Een van de drankspecialiteiten tijdens de Waalse feesten is de Pékèt (Waalse jenever). Er zijn nu meer en meer smaken. De verschillende kermisattracties, bars, scènes, fanfares… bezielen de stad. De straten zijn derhalve propvol.

Enkele activiteiten gaan jaarlijks door. Op zaterdag is er een siervuurwerk dat vanaf de citadel wordt afgevuurd. Op zondag vindt de traditionele wedstrijd van de steltenlopers plaats. Het is een wedstrijd tussen de Mélans en de Avresses. In het Provinciale Paleis kan je van verschillende specialiteiten van Waalse genootschappen genieten. De laatste dag, op maandag, gaat de menigte van het weekend een beetje omlaag. Er zijn vooral ‘echte’ Walen, de mensen die in Namen of dicht bij Namen wonen. Op maandagochtend is er een mis die in het Waals gesproken is.

Jong en oud kan feesten in een aangename sfeer en genieten van deze grote en niet te missen Waalse jaarlijkse afspraak.

Source images : https://www.flickr.com/photos/hft0/3941063974

Auteur : Myben.be  (Namur – Fêtes de Wallonie 2009 – Combat des échasseurs)

Auteur : Caroline, Bouge, 20, FR, 2015

Âge : 20 ans