De boerderij van het Maximiliaanpark is een kleine groene oase in het centrum van de hoofdstad.

Soms ziet Brussel er heel grijs uit, vooral in de beruchte Kanaalwijk in het noorden van de stad. De naam van het metrostation IJzer belooft niets anders, maar er staat wel een verassing verborgen in de buurt. Het is het perfecte plekje om aan het beton te ontsnappen, namelijk de boerderij van het Maximiliaanpark. Die bevindt zich op maar tien minuten loopafstand van het Noordstation. De boerderij is eigenlijk een vzw die door een langetermijnproject van de stad Brussel gesteund wordt.

Na een paar mislukte openbaarvervoerprojecten,bleek het derde initiatief de oplossing te bieden voor de wijk, namelijk een stedelijke boerderij. Ze werd in 1987 gebouwd en in 1989 plechtig geopend. Vandaag is het de plaats van meerdere ecologische initiatieven. Je vindt er bijvoorbeeld een moestuin, compostworkshops, bijenkorven en zonnepanelen. In de boerderij worden ook kampen georganiseerd voor kinderen tijdens de vakantie. Jong en oud kunnen er het hele jaar door van de natuur genieten.

Met onder andere paarden, kippen, schapen, geiten, ezels en konijnen is deze menagerie een must voor alle gezinnen en natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een toffe uitstap. Het park is open van 7u tot 21u (langer in de zomer) en is gemakkelijk bereikbaar van het Noordstation of met de metrolijnen 2 en 6 of tram 51. De boerderij is open van dinsdag tot zaterdag, zie uren op de (Franstalige) website www.lafermeduparcmaximilien.be

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Parc_Maximilien.png

Attribution : Tram Bruxelles [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Auteur : Matilda, Brussels, 26, Engels, 2015

Âge : 26 ans