Elke vrijdagavond ga ik naar het café en daar drink ik een bier, dat volgens mij het beste bier van de wereld is: het trappistenbier van Orval. Dankzij deze drank kan ik een prettig moment met mijn vrienden doorbrengen.

Het bier van Orval is een trappistenbier. Dat betekent dat dit bier alleen door de monniken gebrouwen wordt en ze verkopen hun producten om in hun behoeften te voorzien, niet om fortuin te maken. Spijtig genoeg houden heel veel mensen van dit bier en omdat de monniken slechts 71.000 hectoliter per jaar brouwen, is er altijd een moment waarop er geen Orval in de winkels is. Ik moet dus altijd een voorraad bier inslaan. Anderzijds biedt dit wel de gelegenheid het bier te laten rusten omdat ik vind dat een Orval van een jaar of twee veel beter is, het heeft nog meer smaak. De abdij van Orval ligt in de provincie  Luxemburg.

De tekening die op het bierflesje staat, vertelt de legende van de stichting van Orval. Het vertelt de legende van Mathilde, die weduwe was. Ze had haar trouwring in een bron laten vallen. De ongelukkige weduwe smeekte God haar trouwring terug te vinden. Daarna kwam er een vis die de ring van Mathilde in zijn mond had. Zodra ze haar ring terugvond, riep ze “Dit is echt een gouden dal!” en dus besloot ze een abdij te bouwen om deze gezegende plaats te bedanken. Deze zin is de herkomst van “Orval”.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Orval_et_son_verre_crop.jpg

Attribution : User:Pierrenoelderivative work: SilkTork, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Auteur : Guillaume, Naast, 19, FR, 2015