la_saint_verhaegen

De Sint-Verhaegen is een centraal element van de studentenfolklore van Brussel. Op Sint-Verhaegen (Sint V) viert elke 20 november de schepping van de Vrije Universiteit van Brussel. Verhaegen is de oprichter van de VUB.  Ze combineert herdenking en drinkgelag. Het feest wordt door de « Association des cercles folkloriques » en de Brusselse Studentengenootschap georganiseerd. Sint-Verhaegen bestaat uit twee delen : ‘s morgens zijn er ceremonies en in de namiddag zijn er feestelijkheden.

‘s Morgens zijn er enkele herdenkingen voor de mensen die tijdens de 2de wereldoorlog stierven. De studenten gaan ook naar het graf van Théodore Verhaegen in Evere.

‘s Namiddags is er een processie in het centrum van Brussel. De verschillende praalwagens zijn ingericht door de studentenverenigingen van Brussel. Ze werden door dieren getrokken, maar nu zijn ze vervangen door vrachtwagens en busjes. Elke wagen vervoert vaten bier en tapkranen om de duizenden studenten te verfrissen.

 

 

 

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Foule_stv.jpg

Crédit à l’auteur : Laurent Bigonville, Bigon at fr.wikipedia [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], de Wikimedia Commons

Auteur : Antonin, Morlanwelz, 18, FR, 2015

Âge : 18 ans