Op zondagmorgen ga ik naar de beste bakkerij van Doornik met mijn vader om een paar koekjes te kopen: de « palets de dames ». De stad Doornik is bekend voor zijn « palets de dames ».

« Le palet de dame » is een rond boterkoekje bedekt met abrikozenjam en glazuur. Je vindt het in alle bakkerijen van Doornik, want het is een specialiteit van de stad. In de achttiende eeuw  is het koekje bedacht. De geschiedenis vertelt dat de koekjes de vorm hebben van vrouwen hebben die ping pong spelen.  « Le palet de dame » is dus een oude patisserie. Elke zondagmiddag heeft de bakker al zijn lekkere gebakjes al verkocht. Daarom sta ik elke zondagochtend vroeg op om naar de bakkerij gaan en om een paar koekjes te kopen.

Wekelijks eet ik twee “palets de dame” om vier uur ‘s namiddags met een koffie of een warme chocolademelk. Het is heerlijk als vieruurtje ! Af en toe, wanneer heeft de bakker al zijn koekjes verkocht,  bakken mijn moeder en ik ongeveer twintig “palets de dames” voor het gezin.

Tot slot adviseer ik iedereen om minstens één keer een “palet de dame”te proeven. Dit koekje is een deel van het erfgoed van de Waalse regio Picardië. Vaak eten de toeristen “palet de dames” met een bier, « La tournaisienne » genaamd, een andere specialiteit van Doornik. Het bier « La tournaisienne » en « les palets de dames » zijn de best verkopende producten van mijn stad.    

Source image : http://www.lechtimarche.fr/1429-recette-palets-de-dame.html

 

 

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Biscuit_-_Delacre_06.jpg

Attribution : M0tty [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

 

Auteur : Elise, Tournai, 19, FR, 2015

Âge : 19 ans