Ik zou graag over « Le Pont des Trous » van Doornik praten, een monument dat de laatste tijd brandend actueel is voor de hele Doornikse bevolking is.

« Le Pont des Trous » is een symbool van de stad Doornik. Het is een overblijfsel van een militaire constructie die in de 14de eeuw werd gebouwd. Deze middeleeuwse brug over de Schelde bestaat uit twee torens die door drie gotische bogen verbonden zijn.  Hij maakte voorheen deel uit van de stadswal van Doornik en werd gebruikt om de toegang tot de stad te controleren en de tolheffing van de boten die op de Schelde voeren, te organiseren. 

In de loop van de jaren rezen er veel vragen over de toekomst van dit monument. Toen de stadsomwallingen in 1864 werden afgebroken, werd de vernietiging van de brug vermeden. « Le Pont des Trous » is er dus nog heeft maar enkele kleine wijzigingen ondergaan. 

Vandaag hebben de leiders van de stad een aantal vragen over de toekomst van het gebouw op de agenda geplaatst. Ze hebben het project grotere en zwaardere boten op de Schelde door te laten maar de bogen van « le Pont des Trous » zijn daarvoor te nauw. De stad heeft dus een volksraadpleging gehouden om de mening van de bevolking te vragen. Het project voorziet een verbreding van de centrale boog en de bevolking moet kiezen of de wederopbouw in steen of in fijne stalen staven (een doorzichtige moderne structuur) moet gebeuren.

Ik vind zelf dat het heel jammer zou zijn als dit militaire overblijfsel, dat al zovele eeuwen overleefd heeft, niet in steen, zoals tevoren,
heropgebouwd zou worden. Als « le Pont des Trous » niet meer in steen is, verliest ze haar hele geschiedenis en historische waarde.
 

Source image : photo personnelle

Auteur : Florence, Tournai, 19, FR, 2015