optochten_van_lentre_sambre_et_meuse

Ik woon in de provincie Namen, maar wel in de buurt van Charleroi, een zeer bekende plek voor folkloristische optochten. Zelf stap ik niet mee, maar ik vind het wel erg leuk om ernaartoe te gaan. Ik zal u uitleggen wat het precies is.

De meest bekende stoet is die van “L’entre Sambre et Meuse”. Het gaat over een optocht ter ere van “Sainte-Rolande” in Gerpinnes. Rond Pinksteren huren zeer veel mensen voor drie dagen een historisch kostuum om mee te stappen voor “Sainte-Rolande” dagen en ze lopen vele kilometers naar alle dorpen in de omgeving. Het beginpunt is Gerpinnes. Deze processie dateert uit1413 en gaat nog steeds uit. Als je ooit naar deze optocht gaat, is het heel vrolijk en feestelijk. Je wordt er overvallen door de sfeer van trommels en trompetten evenals door de prachtige kostuums die mannen, vrouwen en kinderen voor deze gelegenheid dragen. Het is een zeer grote mars die ieder jaar honderdduizenden bezoekers trekt en die uit 11 verschillende groepjes bestaat. Hun kostuum verschilt een beetje al naargelang de categorie, maar de sfeer blijft hetzelfde: figuranten die meestappen op het ritme van de muziek.

Persoonlijk houd ik van dit soort van wandelen of liever folkloristische optocht. Het is de gelegenheid om vrienden te zien die ik voor een lange tijd niet gezien heb en ook om met mijn gezin een uitstap te maken en tijd door te brengen.

Source image : photo personnelle

Auteur : Mélanie, Sart-Eustache, 19, FR, 2015

Âge : 19 ans