Ik woon in Villers-la-Ville en ik ben trots op het patrimonium van mijn gemeente.

De abdij werd in 1146 door cisterciënzers gesticht en ze werd in 1796 na de Franse revolutie toegelaten. Nu is het in ruïnes omdat ze als steuncarrière werd gebruikt. Maar het is een voorbeeld van zo’n abdij dat je bijna nergens in een relatief goede staat kunt zien. De site is geschikt voor veel activiteiten met kinderen, scholen of gezinnen. Bijvoorbeeld, toen ik jong was, heb ik tijdens speelpleinen aan heel grote spelen als rollenspel deelgenomen die in de hele plek plaatsvonden. Maar er zijn ook een aantal  animaties zoals voorstellingen, stages voor kinderen en animatie voor ontdekking. Tegenwoordig worden de molen, de boerderij, de tuin met medicinale planten  en de brasserie vernieuwd. Ik zie dat alsof het historische erfgoed herbeleeft en een “spatio-temporele” pauze is.

Maar Villers-la-Ville is ook  voor mij een perfect vertrekpunt om te fietsen of  om te wandelen of om paard te rijden. Het landschap is inderdaad heel prachtig : velden, bossen en hellingen. Als het schoon weer is, kan je vanuit sommige plaatsen  tot Waterloo en zijn leeuw zien.

Ik ben nog steeds overdonderd als ik met de trein  of de auto door de plek en het landschap voorbijrijd.

Source image : ©Vishank Kumar (avec son aimable autorisation)

Auteur : Julien, Sart-Dames-Avelines, 20, FR, 2015