Een van de meest spectaculaire tradities in Wallonië, die ik wil voorstellen is het ‘aansteken-van-de-grote-vuren », op het einde van de winter.  De Grote Vuren van de Maas hebben inderdaad meer en meer succces : het is een erg populair feest geworden.

In de streek rond Namen had het Grote Vuur oorspronkelijk een symbolische betekenis : op de eerste zondagavond van de vastentijd stond het symbool voor het einde van de winter en voor de terugkeer van het licht en van de lente. Het Schouwspel van het Grote Vuur is onveranderd gebleven door de eeuwen heen : een enorme en zo hoog mogelijke brandstappel, gemaakt van takken van bomen en stro of van kerstbomen, waarop een pop geplaatst wordt: die pop stelt « Manneken Winter » voor, die verdwijnt in het vuur.  Het Grote Vuur wordt altijd opgericht op het hoogste punt van het dorp.  Dit had ongetwijfeld te maken met de heilige plaats in de heidense tijden.

Het beroemste Grote Vuur is dat van Bouge, dat reeds sedert mensenheugnis bestaat.  Als het volledig duister is, wordt het vuur er gewoontegetrouw aangestoken door het bruidspaar van de gemeente.  Terzelfdertijd worden er ook in zes andere dorpen rond Namen gelijkaardige  Grote Vuren aangestoken.  Zo zijn er dus zven Grote Vuren , telkens op het hoogste punt van elk dorp.  Bij elder weer kan je de zeven vuren samen zien branden.  En dat is erg belangrijk, want “7” is een heilig getal in bijna alle godsdiensten: de zeven vuren samen kunnen zien brengt, volgens de traditie, geluk!!

Zie op internet: www.grandfeubouge.be

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Grand_feu_de_Bouge.jpg

Attribution : NEW – Namur, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Auteur : Mireille, FR, 2016