Vlamingen vergeten soms dat hun leeuw niet de bekendste van België is: de Leeuw van Waterloo is inderdaad één van de grootste attracties van Waals-Brabant.

Dit monument staat in feite niet op het grondgebied van Waterloo maar op dat van Eigenbrakel. Het is dus een bron van conflicten tussen de twee aangrenzende gemeenten. Ik denk dat Waterloo gekozen werd omdat het gemakkelijker is voor de Engelsen om het uit te spreken.

De Leeuw van Waterloo verbeeldt de nederlaag van Napoleon in 1815 tegen het Engelse en het Nederlandse leger in de slag bij Waterloo. Vorig jaar werd het jubileum van deze slag gevierd en er kwamen mensen vanuit de hele wereld om aan de festiviteiten deel te nemen. Ik had niet het geluk deel uit te maken van de toeschouwers maar mijn bus rijdt langs de plek van de reconstructie van de slag dus heb ik toch sommige dingen gezien.

Niet ver van het monument is er een museum dat ik bezocht heb toen ik een kind was en er zijn ook een aantal restaurants en cafés die perfect zijn om even te rusten na het bezoek (zeker als je de trap van 226 treden bent opgegaan om de leeuw van dichtbij te bewonderen). Wat een perfect uitstapje hé? En dan te bedenken dat als Napoleon gewonnen had, ik dit artikel niet zou schrijven… Verdomme, ik had dat niet moeten zeggen! :O 😛

Source image : photo personnelle

Auteur : Sacha, Braine L'Alleud, 21, FR, 2016