1024px-mouscron_jul_du_tchun_j1

Het evenement waarover ik wil schrijven, bestaat nu al dertig jaar en  vindt jaarlijks tijdens het eerste weekend van oktober plaats. Ik wil jullie vertellen over het feest van de Hurlus in Moeskroen.

Het feest begint met een stoet van honderden kinderen die een verlichte lantaarn dragen en die, begeleid door een fanfare, naar de Grote Markt wandelen. Het feest wordt verdergezet met een « pétanque »-toernooi, een historische optocht en een rommelmarkt.

De oorsprong van dit feest gaat terug tot de 16de eeuw toen protestanten uit de streek van Moeskroen en Rijsel in opstand kwamen tegen Filips II van Spanje en de katholieke inquisitie. Ze werden volgens sommige bronnen « Hurlus » genoemd omdat hun strijdkreet klonk als een gil (« hurlement »).

De Hurlu is een individu met een groen en oranje kostuum, een hoed en een snor. Het is geen toeval dat dit folkloristische feest in Moeskroen plaatsvindt. De « Hurlus » werden inderdaad door katholieke tegenstanders vervolgd en moesten zich in de wijk Mont-à-Leux van het Belgische Moeskroen verstoppen.

De historische optocht stelt de inwoners van Moeskroen in staat hun geschiedenis op een eenvoudige, vriendelijke en populaire wijze te leren kennen.

 

 

 

 

 

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Mouscron%2C_Jul%27_du_Tchun_J1.jpg

Attribution : Jamain / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Auteur : Roxane, 23, FR, 2016

Âge : 23 ans