De St. Maartensstoet is de traditioneelste optocht in mijn streek, d.i. de streek van de Duitstalige Gemeenschap. Ter ere van de heilige Martinus van Tours vindt die elk jaar op 11 november plaats.

Dit feest is vast geworteld in de folkloristische traditie van de Oostkantons. Elk jaar begin november organiseert elk dorp en elke stad zijn eigen optocht ter ere van de barmhartige Maarten.

De mensen, en vooral de kinderen, volgen hem met kleurige lantaarns en lichtfakkels door de straten en verzamelen ten slotte op een groot plein. Volgens de overlevering was Maarten van Tours een Romeinse ridder in de vierde eeuw na Christus, die op een bitter koude nacht een dakloze heeft ontmoet en hem de helft van zijn schoudermantel heeft gegeven. Dit scenario wordt dan op de grote plaats opgevoerd en herinnert ons eraan dat het heel belangrijk is ook eens de armste mensen iets te geven.

An het einde wordt dan nog het grote Maartensvuur aangestoken en alle kinderen krijgen een “Weckemann”, een Oost-Belgische specialiteit, uit handen van St. Maarten. Om zich warm te kunnen houden, wordt aan verschillende kramen “Glühwein” aangeboden, die natuurlijk niet mag ontbreken bij zo’n bijzondere gelegenheid.

Source image :https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stmartin2014_01.jpg

Attribution : Superbass [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

 

Auteur : Jeremy, Eupen, 22, DE, 2016