Mijn lievelingsplaats om een pauze te nemen, is het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark. Het museum is zo groot en er zijn zo veel collecties dat je er bijna een hele dag kan doorbrengen.

Elke luchtvaartliefhebber heeft ten minste van dit museum gehoord. In tegenstelling tot andere Europese museums kan je echt dicht bij de vliegtuigen komen, en zelfs als een echte piloot achter de stuurknuppel van een jet plaatsnemen. De luchtvaarthal herbergt meer dan 130 toestellen, van de luchtballon tot de moderne F-16. Het idee is de hele geschiedenis van de burgerlijke en militaire luchtvaart te vertellen. Elk vliegtuig en zijn geschiedenis wordt beschreven.

De andere zalen zijn ook een bezoek waard: tussen de verzameling van harnassen, recht vanuit de middeleeuwen, en de zaal over de tweede wereldoorlog, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen, zoals over kunst in verband met oorlogen.

Enkele maanden geleden besliste de directie de toegang betalend te maken. De toegang was tot dan gratis voor iedereen. Maar ik denk dat de €4 die ze vragen, echt goedkoop is voor dit uitzonderlijk bezoek,  vooral nu dat we de 100 jaar van de eerste wereldoorlog herdenken.

File URL : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Wiki_Loves_Art_-_Bruxelles_-_Mus%C3%A9e_royal_de_l%27arm%C3%A9e_et_de_l%27histoire_militaire_-_int%C3%A9rieur_%2815%29.jpg

Attribution : Romaine [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Auteur : Mathias, St-Pieters-Woluwe, 24, FR, 2016