Gelegen in de streek van Terhulpen, strekt het Solvaypark zich uit over 227 hectare. Het biedt de bezoekers de kans veel landschappen en schuilplaatsen te ontdekken.

Oorspronkelijk was het park een onderdeel van het Zoniënwoud. In 1833 kocht Maximilien de Bethune een deel van het woud om er een park aan te leggen. Aan het eind van de 19de eeuw werd het domein gekocht door Ernest Solvay. In 1972 werd het aan de Belgische Staat geschonken en later werd het door het Waals Gewest overgekocht. Sinds 1963 maakt het domein dus deel uit van het Waalse erfgoed. Dankzij de donatie is het terrein voor het publiek toegankelijk geworden. Nu bestaat het domein Solvay uit een park, een kasteel en twee boerderijen.

Hoewel het domein vooral beroemd is voor zijn kasteel, “Het kasteel van Terhulpen”, heeft het veel facetten. Zijn meest opvallende aspect is cultureel van aard. Eén van de boerderijen herbergt namelijk meer dan 500 kunstwerken van de bekende Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon.  

Het Solvaypark werd onlangs Natura 2000-natuurgebied. Waarom? Het is zowel te danken aan zijn buitengewone planten en dieren als aan de talloze wandelingen die het biedt. We kunnen er namelijk 450 verschillende soorten planten, een aantal vijvers en veel dieren zoals reeën, vossen of hazen zien. Watervallen en fonteinen zijn er ook maar ze zijn verborgen, we moeten ze dus zoeken!
Veel geluk!

Source image : https://en.wikipedia.org/wiki/Solvay_Castle#/media/File:0_Ch%C3%A2teau_Solvay_-_La_Hulpe.JPG

By Jean-Pol GRANDMONT – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11820672

Jean-Pol GRANDMONTOwn work

La Hulpe (Belgium), southern and eastern sides of the Solvay castle (1842).

Auteur : Mélanie, Chastre, 22, FR, 2016

Âge : 22 ans