improvisatie

Ik doe aan improvisatie. Franstalige Improvisatie is een vorm van toneel die uit Quebec komt. Het begrip van improvisatie is geïnspireerd op het ijshockey omdat twee improvisatieteams tegen elkaar spelen. Ik ben lid van twee teams, “Les Lunes à Tiques” en “Tout Teddy”. Mijn eerste ploeg neemt deel aan de interuniversitaire wedstrijden die door de “Fédération Belge d’Improvisation Amateur” worden georganiseerd.

Ik begon met improvisatie tijdens mijn tweede jaar aan de universiteit. Het is veel meer dan grapjes vertellen zoals ik eerst dacht. Op het podium heeft de speler geen toneelbenodigdheden en eerst en vooral geen tekst. Je moet een verhaal op basis van een thema ( bijvoorbeeld : Het Sumo in Koksijde) en een opgelegde communicatievorm (bijvoorbeeld: je mag alleen zingen) verzinnen.

Het lijkt helemaal niet gemakkelijk maar iedereen kan het doen. Elke week heb ik een coaching-sessie om te trainen. Daar leren we om een verhaal op te bouwen. In een goede improvisatie vind je een plaats, personages en een doel. Omdat er geen voorgeschreven  tekst is, luisteren de acteurs veel naar elkaar. Improvisatie helpt om meer aandacht te schenken aan de andere en is ook een heel leuke hobby.

Source image : photo personnelle

Auteur : Antoine, Brussel, FR, 2016