c_fevrier

 Ik zal het Carnaval van Binche voorstellen. De stad Binche is bekend als het mooiste carnaval van Wallonië. Ik zal praten over de tradities van dit carnaval en ook over de rol van de «Gilles».       

Ten eerste, volgens sommige deskundigen, is het karakter van de Gille de neef van de Comedia Dell Arte . Hun kostuums zijn handgemaakt. Deze kostumen zijn met 400 linten, bronzen kokken en vol met stro gemaakt. Hun masker is op maat gemaakt en volgens de traditie, na het carnaval, geeft elke Gille zijn masker aan iemand die hem dierbaar is. Maar dit masker zal nooit worden gedragen. Het hoofddeksel weegt ongeveer 3 kg, is 90 cm hoog en bestaat uit ongeveer 8-12 struisvogelveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan kan niet iedereen Gille worden. Vrouwen kunnen geen Gille zijn. Daarna moet je in Binche zijn geboren of een afstammeling van een Gille zijn. Om ook een Gille te zijn, moet de Binchois worden gesponsord door twee leden van het carnavalbedrijf en natuurlijk worden aanvaard.

Ten slotte is het Carnaval van Binche erkend door Unesco. Het begint 49 dagen voor Pasen. Dit carnaval wordt elk jaar gehouden, op  Vastenavond. Maar de meest feestelijke dag is Mardi Gras. Het is de ontmoeting van de Gilles. Ze gaan bij elkaars huizen met champagne. Ze spenderen de ochtend door te dansen en  medailles krijgen. Dan, rond 15u, beginnen ze hun processie die zal stoppen op de Grote Markt. Tijdens deze processie bieden de Gilles sinaasappels naar de menigte. Het feest gaat door tot het ochtendgloren van Aswoensdag.

Hier hoop ik dat met deze beschrijving van dit Carnaval u eraan zal willen deelnemen. Want als je graag feest, danst en drinkt tot het ochtendgloren, is het Carnaval van Binche voor jou.

Source image : ©Robert Berdal

Auteur : Alessandra, 16, Vedrin, FR, 2016

Âge : 16 ans