abdij_van_orval_1

Deze zomer ben ik naar een scoutskamp in de provincie Luxemburg geweest. Bij die gelegenheid hebben we de mogelijkheid gehad om verschillende mooie plaatsen van de streek te bezoeken. Eén van deze is de Abdij van Orval.

Deze plek zit vol met schatten en geschiedenis. Ten eerste heeft die mooie gastronomische specialiteiten. Haar kaas en haar bier zijn er goede voorbeelden van. Ze zijn beide zeer bekend. Bovendien biedt de abdij de mogelijkheid om de ruïnes te bezoeken. Het gaat om ruïnes van de vorige abdij. Het is altijd heel interessant naar de evolutie van deze plaatsen te kijken. Vanuit cultureel en architecturaal oogpunt is de abdij uniek. Door ter plaatse de ruïnes van de abdij te kunnen vergelijken met de huidige abdij. We kunnen zo de technologische evolutie volgen in de manier van bouwen.

De abdij zelf is een cisterciënzer abdij met monniken. Die is niet altijd toegankelijk voor het publiek. Op zondag is het echter mogelijk om de mis bij te wonen. Dit is een Gregoriaanse mis. Deze laatste wordt gekenmerkt door de hoge kwaliteit van de Latijnse gezangen. Tenslotte is het ook mogelijk om hier een retraite te houden. Dit is een tijd voor mensen die hun spiritualiteit willen verdiepen of die gewoon vragen hebben.

Kortom, de abdij van Orval is een plaats die u ten minste één keer in uw leven moet bezoeken. Het staat immers bekend om zijn gastronomische schatten, zijn architecturale en historische schoonheid, en om zijn hoogstaande spirituele aanbod.

foto : https://www.flickr.com/photos/luxembourgbelge/14036018088

copyright : FTLB-P.Willems

Auteur : Bernard, 21, Bruxelles, FR, 2021

Âge : 21 ans