beer_carnaval_van_andenne

Ik woon in de buurt van Andenne, een kleine stad in de Maasvallei, tussen Namen en Huy. Elk jaar wordt het Carnaval des Ours, of « Berencarnaval », georganiseerd. Het is een typisch feest van Andenne dat op de vierde zondag van de vastentijd plaatsvindt.

 

Beren? Wat een idee!

In het verleden was het gewoon om beren te zien in Andenne maar wat echt een belangrijk onderdeel van het carnaval maakte, was het verhaal van de jonge Charles Martel en zijn gevecht met een beer. Dit evenement maakte beren tot een integrerend deel van de identiteit van de stad voor de komende jaren. Maar maak je geen zorgen, nu zijn de beren van Andenne de coolste.                                                 

Maar wat gebeurt er tijdens het carnaval? 

Het belangrijkste onderdeel van het carnaval is een stoet/optocht door de stad die eindigt in het centrum waar de carnavalkoning en -koningin geluksbeertjes gooien. De stoet bestaat uit een paar praalwagens en mensen verkleed als beren die veel confetti gooien en de meisjes meenemen om ze een tijdje op te sluiten in de « jonkvrouwenbaai ». Natuurlijk  speelt alles zich af op de klanken van muziek.

De twee voornaamste praalwagens:

Fonzi (oranje) en

Martin Ⅱ (blauw)

Het Berencarnaval van Andenne is een heerlijk/geweldig feestje voor iedereen. Ik kan makkelijk raden dat je nu mee wilt doen.

 

 

foto : https://pxhere.com/fr/photo/656077

Auteur : Eloy, 18, Bonneville, FR, 2021