de_sttenbergen_klimmen

Ik kom uit Charleroi en enkele maanden geleden heb ik een prachtige ontdekking gedaan. Charleroi wordt het “zwarte land” genoemd vanwege zijn oude mijnen. Mettertijd zijn deze een bron van biodiversiteit geworden, vooral dankzij de steenbergen.

De steenbergen overheersen de stad en zijn ook bij iedereen bekend. Maar wist je dat je die kon beklimmen? Er zijn momenteel nog zo’n dertig steenbergen in Charleroi en ik heb de bekendste en makkelijkste bezocht, namelijk “le Terril des Piges”.

Alles begint met een bijzondere originele ingang (vergelijkbaar met die van Narnia). Eenmaal voorbij de poort, kom je in een groot bos terecht waar allerlei bomen en planten groeien die specifiek voor dit bodemtype zijn. Eerst dacht men dat dit gebied niet vruchtbaar was maar met de ontwikkeling van de overvloedige vegetatie, was dat in feite niet zo. Daarom vertegenwoordigen de steenbergen “de groene longen” van het zwarte land.

De hele weg moet je de pijlen volgen om je bestemming te bereiken. Maar pas op! De trappen zijn erg steil. Op de top van de steenberg kan je van een mooi uitzicht genieten over heel Charleroi: het “bisous m’chou” op het expositiecentrum, de kantoortoren van het politiebureau, de andere steenbergen, enz.

Het beklimmen van de steenberg is zeker een activiteit die je niet mag missen als je van wandelen houdt.

eigen Foto’s : Louisa, Augustus 2021, Charleroi

Auteur : Louisa, 21, Couillet, FR, 2021