De Grote vuren van de Maas

Een van de meest spectaculaire tradities in Wallonië, die ik wil voorstellen is het ‘aansteken-van-de-grote-vuren », op het einde van het winter.  De Grote Vuren van de Maas hebben inderdaad meer en meer succces : het is een erg populair feest geworden... vooral ddordrenk met veel bien en onze ‘peket’.

In de streek rond Namen, had het Grote Vuur oorspronkelijk een symbolische betekenis : op de eerste zondagavand van de vastentijd, het stond symbool voor het einde van de winter en voor de terugkeer van het licht en van de lente. Het Schouwspel van het Grote Vuur is onveranderd gebleven door de eeuwen heen : een enorme en zo hoog mogelijke brandstappel, gemaakt van takkenbosses en stro of van kerst bomen, waarop wordt een pop geplaatst : die pop stelt « Manneken Winter » voor, die verdwijnt in het vuur.  Het Grote Vuur wordt altijd opgericht op het hoogste punt van het dorp.  Dit had ongetwijfferd te maken met de heilige plaats in de heidense tijden.

Het beroemste Grote Vuur is dat van Bouge, dat reeds reeds sedert mensenheugnis bestaat.  Als het volledig duister is, wordt het vuur er gewoontegetrouw aangestoken door het bruidspaar van de gemeente.  terzefdertijd worden er ook in zes anderen dorpen rond Namen gelijkaardige  Grote Vuren aangestoken.  Zo zijn er dus zven Grote Vuren , telkens op het hoogste punt van elk dorp.  Bij elder weer kan je de zeven vuren samen zien branden.  En dat is erg belangrijk, want “7” is een heilig getal in bijna alle godsdiensten: de zeven vuren samen kunnen zien, brengt, volgens de overlevering, geluk!!

Zie op internet: www.grandfeubouge.be

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Grand_feu_de_Bouge.jpg

Attribution : NEW - Namur, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Auteur: 
Mireille, FR, 2016